چرا چاق می شویم؟ – ایسنا



امروزه چاقی و چاقی به یکی از مشکلات رایج در همه کشورها تبدیل شده است که علاوه بر دریافت کالری زیاد، عوامل مختلفی در این مشکل نقش دارند.

به گزارش ایسنا. علت اصلی اضافه وزن و چاقی عدم تعادل بین کالری مصرفی و کالری مصرفی فرد است. به عبارت دیگر می توان گفت اضافه وزن نتیجه عدم تعادل در رژیم غذایی و فعالیت بدنی است.

به طور کلی چاقی و چاقی مشکلاتی مانند مصرف مواد غذایی پر انرژی و پرچرب و کاهش فعالیت بدنی به دلیل کم تحرکی اکثر مشاغل، تغییر در نحوه حمل و نقل و افزایش شهرنشینی دارد.

مصرف زیاد غذاهای پرکالری، بدون فعالیت بدنی مشابه، منجر به افزایش وزن ناسالم می شود. کاهش سطح فعالیت بدنی نیز منجر به عدم تعادل انرژی و در نتیجه افزایش وزن می شود. تغییر در الگوهای غذایی و فعالیت بدنی اغلب نتیجه تغییرات محیطی و اجتماعی مرتبط با توسعه و فقدان سیاست های حمایتی در بخش های بهداشت، کشاورزی، حمل و نقل، محیط زیست، تهیه غذا، توزیع، بازاریابی و آموزش است.

به ویژه علل و عواملی مانند وراثت و ژنومیک تغذیه نقش بسزایی در چاقی و چاقی دارند. بیشتر عوامل هورمونی و عصبی که در کنترل وزن نقش دارند به صورت ژنتیکی تعیین می شوند. این شامل دستورالعمل های کوتاه مدت و بلند مدت است که سیری و تغذیه را تعیین می کند. نقص های کوچک در بیان یا تعامل ژن ها می تواند به طور قابل توجهی در افزایش وزن نقش داشته باشد.

به گفته دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، تعداد و اندازه سلول های چربی، توزیع منطقه ای چربی بدن و RMR (نرخ متابولیسم در حالت استراحت) نیز تحت تأثیر ژن ها هستند. مطالعات دوقلو نشان می دهد که ژنتیک ۵۰ تا ۷۰ درصد از استعداد چاقی را تعیین می کند. انتخاب های تغذیه ای و سبک زندگی می تواند ژن های چاقی را فعال یا خاموش کند.

فعالیت بدنی ناکافی

ورزش نکردن و به طور کلی سبک زندگی کم تحرک، همراه با پرخوری مکرر نیز از عوامل افزایش وزن است. ماهیت بی تحرک جامعه یک عامل کمک کننده به مشکل فزاینده چاقی است. به طوری که افراد کمتر ورزش می کنند و زمان بیشتری را صرف فعالیت های کم انرژی، تماشای صفحه نمایش مانند تماشای تلویزیون یا فیلم، استفاده از رایانه، بازی های ویدیویی، نشستن در اتومبیل و رانندگی به سمت محل کار یا مقصد می کنند.

ورم

بافت چربی به طور فعال طیف وسیعی از سیتوکین های پیش التهابی و ضد التهابی را تولید می کند. اثرات این سیتوکین ها شامل عدم حساسیت به انسولین، هیپرلیپیدمی، کاهش پروتئین عضلانی و استرس اکسیداتیو می باشد. دانشمندان ارتباط مستقیمی بین چاقی و بیماری های التهابی مانند بیماری های قلبی عروقی، برخی سرطان ها و دیابت نوع ۲ یافته اند. در انسان، پرخوری التهاب را تحریک می کند و منجر به افزایش وزن و مقاومت به انسولین می شود. علاوه بر این، چاقی مرکزی ارتباط قوی با عوامل التهابی، به ویژه CRP دارد.

تغییرات ساده در رژیم غذایی و سبک زندگی می تواند التهاب مرتبط با چاقی را معکوس کند. غذاهایی مانند لیمو ضد التهاب هستند، در حالی که خامه می تواند التهاب زا باشد. آنتی اکسیدان ها و اسیدهای چرب غیر اشباع امگا ۳ التهاب را کاهش می دهند.

خواب و ریتم شبانه روزی

کمبود خواب سیستم غدد درون ریز مرتبط با گرسنگی و اشتها را تغییر می دهد. بنابراین، هورمون هایی که بر اشتها تأثیر می گذارند تحت تأثیر قرار می گیرند و می توانند منجر به انرژی اضافی شوند. بنابراین، کمبود خواب مزمن می تواند مقدار غذا را تغییر داده و به گسترش چاقی کمک کند. برخی افراد ممکن است کار گرد یا نور زیاد در شب داشته باشند، این کار می تواند ریتم دور را به هم بزند و دامنه چاقی را افزایش دهد.

فشار

استرس یکی دیگر از عوامل چاقی است. در موقعیت های استرس زا، کورتیزول ترشح می شود و ترشح انسولین را تحریک می کند تا قند خون را در حالت ثابت نگه دارد. بنابراین، اشتها افزایش می یابد.

طعم و اشتها

غذا و طعم آن واکنش های دلپذیری را به دنبال دارد. تنوع بی‌پایان غذاهایی که در هر زمان و با قیمت‌های مناسب در دسترس هستند، می‌تواند شامل کالری دریافتی بالا باشد. زیرا افراد با خوردن غذاهای متنوع بیشتر از زمانی که یک نوع غذا به آنها داده می شود، غذا می خورند. البته وقتی غذا مصرف می شود میل به مصرف آن کم می شود.

اندازه گیری فشار مواد غذایی

پرخوری تا حدودی نتیجه اندازه گیری زیادی از فشار غذا است. پرس و کالری که رستوران ها و فروشگاه های فست فود در یک وعده غذایی فراهم می کنند اغلب از انرژی مورد نیاز یک فرد برای کل روز بیشتر است.

ترکیبات شیمیایی خارجی در بدن

چاقی؛ ترکیبات شیمیایی برای بدن بیگانه هستند که متابولیسم طبیعی چربی ها را مختل می کنند و در نهایت منجر به چربی اضافی و چاقی می شوند. این ترکیبات را می توان «عوامل غدد درون ریز» نامید. از آنجایی که این ترکیبات هموستاز لیپید، ذخیره چربی و متابولیسم را تغییر می دهند، تعادل انرژی را مختل می کنند یا سیستم دیگ و اشتها را تغییر می دهند تا تجمع چربی و چاقی افزایش یابد. نمونه های مشکوک این مواد در محیط و تهیه غذا بیسفنول A و فتالات ها (نوعی مواد شیمیایی صنعتی و آلی) هستند که در بسیاری از پلاستیک های مورد استفاده در بسته بندی مواد غذایی یافت می شوند. این مواد مخلوط، انتقال یا در غذاهای فرآوری شده ذخیره می شوند.

در انتهای پیام