محصولات تراریخته و تغذیه – دکتر رضا اطمینانانی

دسته‌بندی نشده


محصولات تراریخته و تغذیه ای

در جهان امروز ، تامین غذا برای جمعیت رو به رشد ضروری است. در کشورهای توسعه یافته ، این نگران کننده است. زیرا تقریباً همه مردم به غذای کافی و سالم دسترسی دارند. با این حال ، در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته ، 70 درصد درآمد معمولاً صرف غذا می شود ، که نیازی به همه عناصر کمیاب نیست.

پدیده پنهان گرسنگی کودکان و مادران در کشورهای در حال توسعه وجود دارد. این پدیده زمانی رخ می دهد که غذای مصرفی به اندازه کافی مغذی نباشد. به عنوان مثال ، کمبود آهن در کودکان رشد جسمانی و توانایی های یادگیری آنها را در سنین مدرسه مختل می کند و توانایی بزرگسالان را در انجام کارهای بدنی کاهش می دهد. غذاهای اصلی در چنین کشورهایی فاقد مواد معدنی و ویتامین هستند و هزینه پرورش غذاهایی مانند گوشت ، ماهی و سبزیجات زیاد است.

از سوی دیگر ، تولید غذا نیاز به زمین کشاورزی دارد. اگرچه میزان زمین های کشاورزی محدود است. در این شرایط ، ظهور بیوتکنولوژی و تولید محصولات تراریخته و اصلاح شده در تغذیه یا اصلاح ژنتیکی یک راه مفید و کارآمد برای تولید محصولات کشاورزی است. با توجه به تقاضای روزافزون برای غذا و محدودیت زمین های کشاورزی ، به عملکرد بالا و انواع عملکرد نیاز است. اصلاح ژنتیکی پیشرفت جدیدی است که امکان شناسایی ، جداسازی ، رونویسی و درج ژن ها را در سایر گیاهان ممکن ساخته است. ژن ها به دلیل جهش های طبیعی روزانه تغییر می کنند و گونه های جدید بیولوژیکی ایجاد می شوند. اصلاح ژنتیکی امکان انتقال ژن ها را بین گونه ها فراهم می کند.

بیوتکنولوژی

بیوتکنولوژی قیمت مواد غذایی را کاهش می دهد و مواد غذایی را سالم تر می کند ، راهی جدید و قدرتمند برای بهبود عملکرد و تولید محصول ، کاهش استفاده از حشره کش ها ، حفظ سلامت کشاورزان و کاهش هزینه های کشاورزی و در نهایت تغییر روش انتقال ژن است. فراهمی زیستی آنها در غذا

مزیت دیگر این علم افزایش میزان ویتامین ها و مواد معدنی و کاهش ترکیبات حساسیت زای طبیعی در غذا است. بهبود مواد مغذی و فراهمی زیستی ویتامین ها و مواد مغذی در غذاهای اساسی از طریق استفاده از بیوتکنولوژی و غنی سازی در کشورهای در حال توسعه راهی برای کاهش کمبودهای تغذیه ای است.

سه استراتژی مهم در این زمینه وجود دارد:

1- کاهش میزان مواد مغذی موجود در غذاها که مانع از تأمین و جذب مواد مغذی و ویتامین ها می شود.

2- افزایش میزان مواد مغذی و ترکیباتی که باعث فراهمی زیستی و جذب مواد معدنی و ویتامین ها می شوند.

3- میزان مواد معدنی و ویتامین ها را افزایش دهید.

کاهش مواد مغذی: راهکارهایی برای کاهش میزان مواد مغذی مانند فیتیک اسید که به فلزات موجود در دانه ها متصل شده و از جذب آنها جلوگیری می کند. فیتین شکل اصلی تجمع فسفر در اکثر دانه ها و دانه ها و یک ترکیب مهم برای جوانه زنی و رشد دانه است. به همین دلیل ، حذف این ترکیب از دانه ها امکان پذیر نیست. بنابراین ، محققان با اصلاح ژنتیکی و کاهش اسید فیتیک ، میزان فسفر موجود در دانه ها را افزایش دادند ، بنابراین اسید فیتیک را کاهش داده و در نتیجه جذب مواد معدنی را بدون به خطر انداختن فیزیولوژی گیاه افزایش دادند.

ترکیبات جذب مواد مغذی را افزایش دهید:

اسیدهای آمینه مانند سیستئین جذب آهن و روی را افزایش می دهند. با این حال ، محتوای آنها در غذاهای اساسی مانند غلات کمتر از گروه های گوشت است و افزایش کمی در محتوای آنها جذب این مواد معدنی را بهبود می بخشد. از آنجا که این ترکیبات اجزای اصلی گیاه هستند ، افزایش کمی در مقدار آنها بر فیزیولوژی چنین گیاهانی تأثیر نمی گذارد. دستکاری های ژنتیکی نه تنها می تواند میزان اسیدهای آمینه و پروتئین ها را افزایش دهد ، بلکه جذب مواد معدنی مانند آهن و روی را نیز افزایش می دهد. در این راستا ، مطالعات زیادی برای افزایش ریزمغذی های موجود در برنج این محصول انجام شده است که برای اکثر کشورهای در حال توسعه نیرویی محسوب می شود.

یکی افزایش آهن در برنج است. فریتین پروتئینی است که آهن را در گیاهان ، حیوانات و باکتری ها ذخیره می کند. ژن فریتین در گیاهانی مانند سویا ، نخود و ذرت تعیین توالی شده و نشان داده شده است. فریتین در درمان کم خونی مثر است. از طرف دیگر ، جذب فریتین گیاهی 50 درصد فریتین حیوانی را تشکیل می دهد. با این حال ، آهن سویا از فراهمی زیستی بالایی برخوردار است و به خوبی جذب می شود. به همین دلیل است که دانشمندان دنباله ای از ژن های پروتئین سویا را به برنج وارد کرده اند. بنابراین ، برنج با جذب آهن بالا تولید شد. آنها همچنین ویتامین A را با انتقال ژن های گونه برنج تولید کردند زیرا آندوسپرم برنج معمولاً فاقد این ویتامین است. بنابراین ، برنج با جذب آهن بالا و ویتامین A تولید شد.

جمعیت های فقیر

برای فقرا ، غذای اصلی اولین انتخاب غذایی است و حاوی 40 تا 55 درصد آهن است. اگر یک غذای اصلی 50 درصد آهن مصرف کند (مانند برنج در بنگلادش) ، دو برابر شدن میزان آهن در برنج باعث افزایش 50 درصدی مصرف آهن و برنج غنی شده زیستی تا 50 درصد می شود.

3 درصد از کم خونی ها در زنان رخ می دهد. تاثیر مکمل های آهن در کاهش کم خونی 3 برابر برنج اصلاح شده ژنتیکی نشان داده شده است ، اما 100 برابر بیشتر از قیمت برنج اصلاح شده ژنتیکی هزینه دارد. بنابراین ، تولید محصولات تراریخته و تغذیه مقرون به صرفه است و اثر مثبت دراز مدت دارد.

مواد فعال مغذی:

گیاهان حاوی ترکیبات زیادی هستند که نقش تغذیه ای مشخصی ندارند ، اما بر سلامت تأثیر مثبت دارند. مانند فیتواسترول ها که کلسترول خون را کاهش می دهند. در نتیجه ، محتوای آن در دانه های روغنی به دلیل اصلاح ژنتیکی افزایش یافته است.

سایر مزایای بیوتکنولوژی:

از بیوتکنولوژی می توان برای تولید محصولاتی از غلات ، میوه ها و سبزیجات استفاده کرد که ماندگاری بیشتری نسبت به سایر محصولات اصلاح نشده دارند. همچنین می تواند برای بهبود طعم ، بافت و طعم برخی از محصولات استفاده شود.

از دیگر مزایای بیوتکنولوژی کاهش آلرژن ها و مواد مغذی است. مواد حساسیت زای اصلی پروتئین ها هستند و راه کاهش آلرژی متوقف کردن بیوسنتز این پروتئین ها است. راه دیگر برای تغییر ساختار پروتئین ایجاد واکنش های ایمنی ناخواسته است. این کار برای کاهش حساسیت به بادام زمینی ، برنج و گوجه فرنگی انجام شد. ترکیبات سمی مانند سولانین موجود در سیب زمینی نیز با قرار دادن ژن اینورتاز مخمر در سیب زمینی کاهش یافت. نمونه هایی از محصولات تولید شده توسط این فناوری عبارتند از روغن کلزا و روغن پنبه دانه با اسید استئاریک بالا ، روغن سویا با اسید اولئیک بالا ، تولید برنج غنی از پروتئین و روغن سویا با امگا 3 بالا.

محصولات تراریخته و تغذیه ای متخصص تغذیه اصفهان

نتیجه:

با استفاده از فناوری انتقال و اصلاح ژن ، می توان غذاهای خاص ، غنی شده و پربازده تولید کرد که در حل مشکلات تغذیه ای دنیای امروز بسیار با ارزش هستند. کمبود چنین محصولاتی در کشور ما قابل توجه است و تحقیقات در این زمینه راه حل بسیاری از مشکلات تغذیه ای کشور است.

لازم به ذکر است که هنوز برخی از مردم در جهان نگران تغییرات ژنتیکی در این محصولات هستند و معتقدند علاوه بر همه اثرات مثبت درک شده در محصولات ، ممکن است تغییرات و اثرات منفی نیز وجود داشته باشد که بعداً اثرات خود را نشان می دهد. بر.


دکتر رضا اطمینانانی

متخصص تغذیه اصفهان


دکتر رضا اطمینانانی می تواند با ارائه روشهای اساسی رژیم غذایی و میزان و روش غذا خوردن ، نقش مهمی در دستیابی به سلامت جسمی و روحی ایفا کند.

برای مشاهده صفحه اینستاگرام متخصص تغذیه و تغذیه اصفهان رضا آتمینانی کلیک کنید.


مطالب پیشنهادی:

منابع غذایی آنتی اکسیدان ها

رابطه بین تغذیه و خلق و خو

مضرات رژیم بدون کربوهیدرات

چربی مناسب برای سالم بودن



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *