درباره وبا بیشتر بدانید



یکی از رایج ترین راه های ابتلا به وبا خوردن و نوشیدن آب و غذای آلوده است. این امر به دلیل محدودیت سفر و امکانات پزشکی می تواند بیش از تابستان های دیگر برای سلامتی افراد خطرناک باشد. اما چگونه می توان از ابتلا به وبا پیشگیری کرد؟

به گزارش ایسنا. وبا یک بیماری حاد و اسهال است که در اثر عفونت روده با نوعی باکتری ایجاد می شود. باکتری وبا اغلب در آب یا غذای آلوده به مدفوع فرد مبتلا به باکتری وبا یافت می شود. این بیماری معمولاً به نواحی درمان نشده، مدفوع و فاضلاب به طور نادرست و غیربهداشتی و همچنین در مناطقی با بهداشت نامناسب سرایت می کند. باکتری وبا می تواند در رودخانه های شور و آب های ساحلی نیز زندگی کند.

چگونه انسان به وبا مبتلا می شود؟

رایج ترین راه ابتلا به این بیماری نوشیدن آب یا خوردن غذاهای حاوی باکتری ویبریو کلرا است و آلودگی دست نیز ممکن است باعث انتقال بیماری شود. در بیماری وبا، منبع عفونت معمولاً مدفوع فرد مبتلا است که باعث آلودگی آب یا غذا می شود. در مناطقی که تصفیه آب کثیف و آب آشامیدنی به خوبی انجام نمی شود، بیماری می تواند به سرعت گسترش یابد. این بیماری معمولاً از طریق تماس مستقیم انسان به انسان منتقل نمی شود. بنابراین تماس تصادفی با فرد آلوده عامل خطری برای بیماری نیست.

علائم وبا

عفونت وبا معمولاً خفیف یا بدون علامت است، اما در برخی موارد شدیدتر است. حدود ۷۵ درصد از افراد مبتلا هیچ علائم پزشکی واضحی ندارند و حدود ۲۰ درصد علائم اسهال خفیف تا متوسط ​​را دارند که قابل تشخیص از سایر ارگانیسم ها نیستند. از هر ۱۰ نفر مبتلا به وبا، یک نفر دچار علائم شدیدی مانند اسهال آبکی، استفراغ و گرفتگی عضلات می شود. برای این افراد کم آبی سریع باعث کم آبی بدن و شوک می شود و در صورت عدم درمان، ممکن است در عرض چند ساعت مرگ رخ دهد.

مدت زمان عفونت بین شروع باکتری وبا در بدن تا شروع علائم است، معمولاً دو تا سه روز است، اما این زمان می تواند از چند ساعت تا ۵ روز طول بکشد.

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به وبا هستند؟

وبا ارتباط تنگاتنگی با سلامتی دارد. افرادی که از آب ناسالم استفاده می کنند یا در مناطق ضعیف بهداشتی زندگی می کنند در معرض خطر ابتلا به وبا هستند.

اگر فکر می کنید که شما یا یکی از اعضای خانواده به وبا مبتلا هستید، باید به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید. از آنجایی که کم آبی می تواند به سرعت اتفاق بیفتد، تعویض سریع مایع ضروری است.

اگر پودر ORS را در محلول درمانی مایع خوراکی دارید، بلافاصله مصرف آن را شروع کنید. شروع سریع مایعات می تواند زندگی را نجات دهد. نوشیدن ORS را در خانه و تا زمانی که برای دریافت مراقبت های پزشکی به یک مرکز مراقبتی برسید ادامه دهید. در صورتی که فرد مبتلا به اسهال آبکی حاد شیرخوار باشد، ادامه شیردهی توصیه می شود.

تشخیص و درمان وبا

تشخیص وبا یک آزمایش مدفوع است. برای انجام این آزمایش، بیمار باید از مدفوع یا رکتوم آماده شده و به آزمایشگاه فرستاده شود و آزمایشگاه این آزمایش را به صورت رایگان در نظام سلامت کشور انجام دهد.

اساس درمان وبا جایگزینی فوری آب و نمک از دست رفته در اثر اسهال است. در واقع می توان آن را به راحتی و با موفقیت درمان کرد. این بیماران باید مقدار زیادی مایع خوراکی بنوشند که بسته به درجه کم آبی، یک بسته پودر ORS را در یک لیتر آب سرد حل می کنند. افرادی که علائم شدید دارند و در معرض خطر کم آبی شدید هستند، باید مایعات داخل وریدی را جایگزین کنند.

بدون درمان مایعات، میزان مرگ و میر بیماران مبتلا به وبا ۳۰ تا ۵۰ درصد است که برای درمان مایعات حاد کمتر از یک درصد کاهش می یابد.

مصرف مناسب آنتی بیوتیک ها که در صورت نیاز توسط پزشک تجویز می شود، طول مدت بیماری را کوتاه می کند و از شدت بیماری می کاهد، اما به اندازه جبران کم آبی اهمیت ندارد. افراد مبتلا به اسهال و استفراغ شدید، به ویژه کسانی که در مناطقی زندگی می کنند که وبا مسری است، باید فورا به پزشک مراجعه کنند.

وبا ممکن است مستقیماً از فردی به فرد دیگر سرایت نکند. بنابراین، تماس تصادفی با یک فرد آلوده به طور کلی یک عامل خطر برای بیماری نیست.

راه های پیشگیری از وبا

بر اساس اعلام مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، پیشگیری از ابتلا به این بیماری در موارد زیر ضروری است.

از آب آشامیدنی تمیز استفاده کنید. (آب لوله کشی تصفیه شده یا آب بطری شده)

_ در مکان هایی که آب تصفیه شده در دسترس نیست و شیرها و چاه ها، آب مخزن، آب چشمی و غیره، باید قبل از استفاده حتما آب را بجوشانید یا کلر بزنید.

از یخ های ناسالم، غذاهای ناسالم و غذاهای آماده، آب میوه ها و نوشیدنی های عرضه شده در بیرون و به ویژه غذاهایی که توسط فروشندگان مسافرتی عرضه می شود، خودداری کنید.

از شنا در رودخانه ها، نهرها یا استخرهای آلوده خودداری کنید.

میوه ها و سبزیجات را حتما قبل از خوردن بشویید و خوب جوانه بزنند.

برای اطمینان از سلامت غذا، آن را کاملا بپزید و از خوردن غذاهای خام یا نپخته خودداری کنید.

قبل از خوردن کامل، غذایی را که از قبل پخته اید گرم کنید.

از ظروف و ظروف تمیز برای شستشو در آب سالم و تمیز استفاده کنید.

قبل از تهیه، توزیع، خوردن غذا و قبل از دادن غذا یا شیر به کودک، حتما دستان خود را با آب و صابون بشویید.

پس از رفتن به دستشویی و قبل از دست زدن به غذا حتما دست های خود را با آب و صابون بشویید.

مواد غذایی را در یخچال نگهداری کنید و از قرار دادن مواد غذایی در معرض مگس ها و سایر آلاینده ها خودداری کنید.

هنگام مسافرت غذا و آب سالم همراه خود داشته باشید یا از نوشیدنی ها و غذاهای بسته بندی شده ایمن استفاده کنید.

از مدفوع های غیربهداشتی خودداری کنید و حتما از توالت های تمیز استفاده کنید.

انتهای پیام/